Politiezone Rupel monitort in één oogopslag alle gevaren en problemen over hun hele IT-infrastructuur.
In politiezone Rupel, de zuidrand van Antwerpen, zijn honderd politiemedewerkers actief en twintig administratieve medewerkers en maatschappelijk assistenten. Het commissariaat is gevestigd in Boom, er is een groot politiekantoor in Hemiksem en in de drie kleinere gemeentes Schelle, Rumst en Niel zijn satellietkantoren gevestigd, meestal op het gemeentehuis.
ISLP
Dankzij het Integrated System for Local Police (ISLP) kunnen de politiemedewerkers vanop het terrein toegang krijgen tot hun eigen intranet en nationale gegevensbanken zoals het Rijksregister, het DIV en de Algemene nationale gegevensbank. Bij een controle van een persoon of voertuig hebben zij de meest recente informatie binnen handbereik om zo de nodige acties te ondernemen. Ivo Schoeters: “We willen uiteraard dat dit systeem de klok rond operationeel blijft”.
Maar ook het administratieve netwerk, dat volledig gescheiden is van het politienetwerk, moet op elk ogenblik up-and-running blijven. Ivo Schoeters: ” We werken binnen de politiezone met een twaalftal virtuele LAN’s. In een vroeger stadium hadden we ook netwerkcontrole, maar we hadden verschillende controlesystemen voor wifi, draadloos netwerk, enz. Met PRTG Netwerk Monitoring hebben we alles in één pakket. In één oogopslag en op één scherm heb ik nu een overzicht over de status van onze hele IT-infrastructuur met informatie waarvoor ik anders een beroep moest doen op gespecialiseerde toepassingen. Alles wordt gemonitord: switches, printers, verbindingen van alle kantoren, wifi-installatie op hoofdkantoor…”
Preventie
Hét grote voordeel van PRTG is dat je als beheerder proactief op de hoogte blijft van mogelijke problemen. Schoeters: “Hoeveel bandbreedte wordt er gebruikt, hoeveel pagina’s zijn er geprint, hoe vol zitten de harde schijven… PRTG meldt meteen als wordt afgeweken van de norm. We kunnen nu veel sneller en korter op de bal spelen. Problemen die zich aanbieden, detecteren we vlugger dan vroeger. Er is dus minder kans dat producten uitvallen die onze medewerkers nodig hebben om hun werk te doen.”
“Dankzij PRTG heb ik zopas tijdig harde schijfruimte vrijgemaakt op een NAS. Zelf werken wij niet met die NAS en gebruikers stellen zich niet de vraag of die harde schijf vol zit. In het verleden merkten we dit enkel als er al een probleem was. Via PRTG weet ik nu op elk ogenblik hoeveel capaciteit een harde schijf van een NAS heeft. En dus kon ik actie ondernemen voor zich een probleem stelde.”
Veiligheid
Het hoeft geen betoog dat zeker bij politiediensten veiligheid bovenaan de prioriteitenlijst staat. Die is met PRTG ook gegarandeerd.
Schoeters: “PRTG zit binnen de ISLP-omgeving. Vanuit internet is het niet bereikbaar. Voor systemen die niet op ISLP zitten, hebben we een Probe geïnstalleerd die via speciale toelating en firewall toch binnen kan naar het ISLP systeem. Omdat de trafiek tussen Probe van PRTG en de hoofdconsole van PRTG een speciale datastroom is, kunnen we perfect bepalen welke datastroom kan gebruikt worden en in welke richting. Het is heel gemakkelijk om dit te scheiden van de rest van het internet. Heel veilig dus.”
Accel
De politiezone Rupel is niet over één nacht ijs gegaan om PRTG te installeren. Schoeters: “We namen één jaar de tijd om samen met Accel te onderzoeken welk monitoring systeem voor onze noden het meest geschikt was. Accel begrijpt onze organisatie: ze heeft eerder ons administratieve netwerk en onze firewalls geïnstalleerd. Accel heeft voor ons een voorstel op maat uitgewerkt en heeft bepaald welk licentiemodel met hoeveel sensoren voor ons de juiste keuze was.”
Toen de knoop was doorgehakt, ging het snel. Schoeters: “De installatietijd duurde nog geen maand. Niemand heeft er iets van gemerkt. Ik kan PRTG en Accel alleen maar warm aanbevelen aan alle andere politiezones.”
Proactief ICT Beheer
Wil je je IT-infrastructuur ook 24/24 monitoren en proactief actie kunnen ondernemen? Neem dan nu ook zelf proactief actie en informeer over de mogelijkheden.