OCMW en Gemeente Boom smelten samen via gecentraliseerd ICT-systeem

Bijzonder weinig Vlaamse gemeenten slagen er in een brug te slaan tussen organisatie en ICT. Niet de hardware is het probleem, wel het ontsluiten van data en het uitrollen van processen over de diensten heen. Dat is de belangrijkste conclusie van een recent grootschalig onderzoek. Karel Verachtert verzekert dat het OCMW en de Gemeente Boom er wel in slagen om ICT te benaderen vanuit de noden van een organisatie en niet vanuit een technische invalshoek. Een nagel waarop ook Accel herhaaldelijk klopt.

“ICT is meer dan een PC of server neerzetten.

“ICT is meer dan een PC of server neerzetten. Het is een concept waarop een organisatie moet kunnen steunen om zijn beleid zo efficiënt mogelijk uit te voeren.” Deze stelling poneerde Karel Verachtert als ICT-manager meteen toen hij de opdracht kreeg om een synergie te realiseren van de ICT van het OCMW en de gemeente Boom. Hij ontwikkelde hiervoor een Management Information Application, kortweg MIA, dat uniek is voor Vlaanderen.

MIA

Karel Verachtert: “De informaticastructuur is de backbone van waaruit de administratieve en operationele processen worden gestuurd. Onze uitdaging bestond er in om één netwerkinfrastructuur op poten te zetten voor twee verschillende organisaties (OCMW en Gemeente) die tegen 2019 moeten samen smelten. We hebben hiervoor een visie ontwikkeld (MIA) waarin de processen en communicatiediensten vertaald worden naar een informaticastructuur. Ons motto: ICT is cruciaal om diensten te laten samengaan en moet de gebruikers ondersteunen bij de uitvoering van de dienstverlening.”

ROME

Karel Verachtert gaat stap voor stap te werk om de synergie te realiseren. Rome is ook niet op één dag gebouwd. De eerste fase wordt dit jaar afgerond. Het OCMW heeft zijn infrastructuur en servers vernieuwd en uitgebreid zodat de 140 medewerkers van de gemeente en de 220 medewerkers van het OCMW samen gebruik zullen kunnen maken van hetzelfde fysische netwerk. De synergie van hardware, netwerkstructuur, Terminal Server omgeving en telefonie is nu een feit. In de tweede fase, die in 2017 moet zijn afgerond, ligt de focus op de synergie van een aantal toepassingen voor personeelsdienst, boekhouding, secretariaat,…

ACCEL

“In dat hele proces is Accel een heel belangrijke partner”, beklemtoont Karel Verachtert. “Accel ondersteunt onze hele Windows 2012 omgeving en heeft hiervoor bijzonder competente medewerkers. En ik kan verzekeren: dat is absoluut belangrijk, want het is een erg complexe materie. Nu werken de 150 medewerkers van de Gemeente allen nog in een Windows PC omgeving.  Vandaag werken medewerkers van het OCMW al in de nieuwe Terminal Server omgeving.

De medewerkers van de Gemeente zullen ook overgaan naar de nieuwe terminal server omgeving, rekening houdend met bepaalde applicaties.

Binnen twee jaar werken we allen ook met dezelfde software. Daar hangen belangrijke technische vereisten aan vast, maar belangrijker nog is het onderliggende concept, de visie waarop alles is gebouwd. Accel begrijpt dit perfect.”

Een vraag of interesse?

Praat over de mogelijkheden voor uw onderneming met één van onze experten. Informeer vrijblijvend voor een afspraak.

1 Step 1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
Scroll to Top