Windows 10 in business omgeving. Upgraden of niet?

Upgraden naar Windows 10 of niet? Een simpele vraag met een genuanceerd antwoord. Uiteraard werkt u graag met de nieuwste technologie, maar daar zijn enkele “aandachtspunten” aan verbonden. Zorg dat u dit eerst voldoende heeft getest! Zorg er ondertussen ook voor dat uw medewerkers niet op eigen houtje de Windows 10 update installeren. Dit kan in sommige gevallen namelijk voor ernstige storingen zorgen!

Windows 10 verschilt wel degelijk van Windows 7 en Windows 8.1. Kunnen uw medewerkers vlot overweg met de interface en zullen alle applicaties en drivers die u wilt gebruiken ook nog werken in Windows 10?

Langs de andere kant wilt u uiteraard ook niet te lang wachten met de upgrade, want de upgrade blijft niet onbeperkt gratis. Windows 10 werd gelanceerd op 29/07/2015 en blijft 1 jaar gratis.

Veranderingen Windows 10 ten opzichte van Windows 7

Als je gewend bent om met Windows 7 te werken, is de overstap naar Windows 10 niet zo’n ‘schok’ als de overstap naar Windows 8.1.

 • Windows 10 start heel snel op en ook het energiemanagement is efficiënter opgebouwd, wat betekent dat de batterij van uw laptop langer zal meegaan.
 • In het nieuwe Startmenu zal u de ‘tegels’ die u misschien al heeft gezien in Windows 8.1 terugvinden. Indien u dit wenst kan u deze ‘tegels’ ook verwijderen met de rechter muisknop
 • Net als in Windows 7 vindt u onder de Start knop ook de programma’s die u heeft geïnstalleerd en de opties om de computer in de slaapstand of uit te zetten.
 • Windows 10 bevat ‘Universal Apps’, programma’s die op al uw Windows apparaten draaien en synchroniseren. Via de Windows Store kunt u meerdere apps downloaden.
 • Internet Explorer is vervangen door de nieuwe Microsoft browser ‘Edge’. Deze browser kan beter met de nieuwe standaarden overweg en biedt meer functies dan Internet Explorer. Zo kan u bijvoorbeeld (aan)tekeningen op webpagina’s.
 • Om settings te veranderen is er nu een ‘Settings app’. Toch kunt u hier niet alles in configureren. Daarom blijft ook het vertrouwde Controlepaneel nog steeds bestaan.
 • Op de taakbalk staat standaard een zoekveld waarmee u zowel offline als online kan zoeken. Uw kan uw vraag intypen of inspreken via de digitale assistent ‘Cortana’.
 • Voor wie een desktop gebruikt, zullen meerdere monitors nu nog beter ondersteund zijn. Indien u dat wenst kan u elke monitor een eigen achtergrond en taakbalk geven.
 • Het besturingssysteem Windows 10 gebruikt minder geheugen en schijfruimte dan Windows 7. Dat maakt het ook voor gebruikers met een oudere computer interessant om de overstap te maken.

Veranderingen van Windows 10 ten opzichte van Windows 8.1

Windows 8.1 werd vooral door muis- en toetsenbordgebruikers niet positief onthaald. Microsoft heeft naar de feedback van deze gebruikers geluisterd en deze meegenomen in de nieuwe Windows, voor apparaten zónder touchscreen. Voor het oog is de omschakeling van Windows 8.1 naar Windows 10 dan ook even wennen.

 • Windows 10 gebruikt de ‘tegel interface’ nog wel, maar deze zit nu achter de Startknop. Als u de Tablet Mode activeert, bedekken de tegels terug het gehele scherm.
 • In Windows 8.1 werden de apps uit de Windows Store op volledig scherm getoond, wat niet zo handig was op pc’s. In Windows 10 zijn de vensters er weer en bepaalt u zelf de grootte van openstaande programma’s.
 • De digitale assistent Cortana, die vroeger enkel op smartphones beschikbaar was, komt dankzij Windows 10 ook naar de computers. Via de handige zoekbalk op de taakbalk zoekt u snel in uw computer en online.
 • Internet Explorer is vervangen door de nieuwe Microsoft browser ‘Edge’. Deze browser kan beter met de nieuwe standaarden overweg en biedt meer functies dan Internet Explorer. Zo kan u bijvoorbeeld (aan)tekeningen op webpagina’s.

Dus, upgraden of niet?

Samengevat heeft Microsoft alles wat het met Windows 8.1 ‘fout’ deed terug rechtgezet. De veranderingen en verbeteringen zijn op zich niet wereldschokkend, maar de verbeterde prestaties, handige functies en het feit dat de upgrade (voorlopig) gratis is, maken het aantrekkelijk om naar Windows 10 over te stappen.

Een vraag of interesse?

Praat over de mogelijkheden voor uw onderneming met één van onze experten. Informeer vrijblijvend voor een afspraak.

1 Step 1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
Scroll to Top