Welke Microsoft 365 abonnementen bestaan er (en welke heb ik nodig)?

Microsoft 365 abonnementen zijn verkrijgbaar in verschillende maten en kleuren. Zo zijn er abonnementen voor privé gebruik, voor bedrijven, voor het onderwijs en voor non-profit. Welk abonnement het beste bij u past hangt af van welke apps u precies wil gebruiken, hoe groot uw bedrijf is, het belang van security,….

Voor wie niet vertrouwd is met de verschillende abonnementsformules van Microsoft is het moelijk om de juiste formule te kiezen. Met deze blog scheppen we wat duidelijkheid zodat u de juiste keuze maakt.

Welke Microsoft 365 abonnementen zijn er?

Grosso modo kunnen we de Microsoft 365 abonnementen opsplitsen in deze 4 categorieën.

 1. Business en Enterprise abonnementen voor bedrijven.
 2. Non-profit abonnementen zijn (uiteraard) bedoeld voor non-profit organisaties en volgen de naamgeving en inhoud van de Business en Enterprise varianten, maar dan aan gereduceerde tarieven. Om 1 voorbeeld te geven: Business Basic in non-profit is op het moment van dit schrijven gratis tot 300 werkplekken.
 3. Onderwijs abonnementen (de zogenaamde A-abonnementen) omvatten verschillende functies waarmee leerkrachten, leerlingen en studenten gebruik kunnen maken van de krachtige Microsoft 365 apps.
 4. Personal/Family voor thuisgebruik.

Onder elk type zijn nog verschillende varianten mogelijk. In dit artikel focusen we op  de business en enterprise abonnementen om dat deze uiteraard het meest van toepassing zijn in een zakelijke context.

Het verschil tussen Microsoft 365 Business- en Enterprise-abonnementen?

Het lijkt in eerste instantie een wat vreemde opsplitsing, gezien het hier in beide gevallen over zakelijke abonnementen gaat. Het meest cruciale verschil is dat Business abonnementen gelimiteerd zijn tot 300 gebruikers terwijl de Enterprise abonnementen een ongelimiteerd aantal gebruikers kunnen hebben.

Microsoft 365 Business abonnementen

 • Business Basic = mail online + online apps (dus geen installatie van Office op uw pc lokaal) + 1 TB cloudopslag in OneDrive
 • Apps for Business = lokale installatie van de gekende Office apps (Word, Excel, PowerPoint, OneNote,…) op 5 eigen toestellen + 1TB cloud storage maar GEEN Teams en GEEN e-mail. Zeer basic beveiliging (standaard antivirus maar geen Microsoft Defender).
 • Business Standard is min of meer vergelijkbaar met Business Basic, alleen kan u alle inbegrepen apps wél lokaal installeren zodat u toegang heeft tot de premium functies.
 • Business Premium = best value for money bij de business abonnementen. Dit abonnement geeft u toegang tot geavanceerde security features (Azure AD indentiteit om met 1 gebruikersnaam overal in te loggen en Microsoft Defender) en alle features rond modern workplace. Daarnaast zit ook InTune standaard mee in dit abonnement.

De verschillende Microsoft 365 Enterprise abonnementen

 • F3 is geschikt voor medewerkers in grote bedrijven die niet vaak met de Microsoft apps moeten werken en ook niet de volledige features nodig hebben. De apps zijn ook enkel online beschikbaar, net zoals bij Business Basic.
 • E3 is qua invulling het best te vergelijken met een Business Premium, maar dan voor bedrijven met +300 gebruikers.
 • E5 is vooral interessant voor wie nog extra beveiligingsopties (Microsoft Defender en Defender for Identity) wil en/of een koppeling tussen Teams en een telefooncentrale (VoIP). Ook Power BI Pro zit in dit abonnement als extra feature.

Welk abonnement heb ik nodig?

Welk abonnement u best kiest hangt van uw requirements af. En daarvoor zijn er een aantal noodzakelijke vragen die u eerst moet beantwoorden.

De cruciale vragen zijn

 • Hoeveel gebruikers heeft u?
  • Minder dan 300 = Business abonnement
  • Meer dan 300 = Enterprise abonnement
 • Heeft u e-mail online of Microsoft Teams nodig?
  • Indien ja, kies dan al zeker niet voor de Apps for Business
 • Wil u de Office Apps lokaal kunnen isntalleren?
  • Ja? Dan is een Business Basic geen optie voor u
 • Is het nodig om telefonie tekoppelen met Microsoft Teams?
  • Dit is standaard enkel mogelijk in een E5
 • Geavanceerde security en identity features nodig?
  • Dan komt u, al naargelang het aantal nodige abonnementen, uit bij een Business Premium of E5

We verduidelijken dit even aan de hand van enkele voorbeelden.

Voorbeeld 1

Ik heb een bedrijf met 50 medewerkers en wil mail online. Office apps wil ik lokaal installeren.

 • Business Premium of Business Standard

Voorbeeld 2

Een bedrijf met 300 kantoormedewerkers en 200 productiemedewerkers.

 • E3 of E5 aangevuld met F3

Voorbeeld 3

Kleine opstartende onderneming die volledig in de cloud werkt.

 • Business premium (SSO koppeling met andere apps in de cloud)

Voor wie de verschillende abonnementen in detail wil vergelijken (welke apps en features zijn wel of niet inbegrepen) verwijzen we graag naar de website van Microsoft voor de meest actuele informatie. En hier vindt u de abonnementen voor non-profit.

Specifieke eisen?

Vaak zien we dat klanten ook specifieke requirements hebben. In dat geval contacteert u best een specialist ter zake.

Bel Netflow op 03 460 35 35.

Een vraag of interesse?

Praat over de mogelijkheden voor uw onderneming met één van onze experten. Informeer vrijblijvend voor een afspraak.

1 Step 1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
Scroll to Top