Sterke shift naar gebruik van laptops in bedrijven

Tot voor enkele jaren was een desktop pc de standaard voor iedereen met een kantoorjob. Laptops waren weggelegd voor de collega’s die vaak onderweg waren zoals medewerkers met een commerciële functie. Vandaag zitten we in een totaal nieuwe situatie waarbij medewerkers vaak werken in een “mobiel kantoor” of van thuis.

Covid-19 doet verkoop laptops stijgen

Sinds de start van de Corona-crisis is er wel een duidelijke trend: klanten die de pc’s voor hun bedrijf vernieuwen, kiezen veel vaker voor laptops dan desktops. En dat is logisch. We werken met z’n allen sinds midden maart veel meer thuis dan ooit tevoren. En een desktop (met scherm en toetsenbord en muis) neem je nu eenmaal niet zo gemakkelijk mee naar huis dan een laptop. En dan werpt de vraag zich op of je niet beter voor iedereen een laptop voorziet.

Laat ons een kat een kat noemen. Een desktop heeft in enkele specifieke gevallen nog wel voordelen t.o.v. een laptop. De vraag is alleen of deze in een zakelijke context opwegen tegen de voordelen die een laptop biedt.

Waarom een desktop kiezen

De meest voor de hand liggende reden om voor een desktop te kiezen is prijs. Een laptop met vergelijkbare onderdelen zal altijd net iets duurder uitkomen. Al is dat verschil lang niet meer zo groot als 10 jaar geleden en quasi verwaarloosbaar geworden.

Iemand die een heel performante computer nodig heeft (denk aan gaming, videobewerking, zware tekenprogramma’s, enz.) zal baat hebben bij een desktop pc. Maar voor het leeuwendeel van de medewerkers is dat gegeven niet van toepassing. Zij kunnen hun taken perfect op een laptop uitvoeren.

Waarop een laptop kiezen

Hét grote voordeel van een laptop is de draagbaarheid. Klap de laptop dicht, schuif hem in zijn tas en je bent klaar om te vertrekken. Zo kan je eender waar je pc meenemen en gebruiken. Met een desktop kan dat gewoonweg niet. Verder heb je met een laptop ook niet per se andere randapparatuur nodig. Want in een laptop zit standaard al een (touch)scherm, keyboard en muis geïntegreerd.

Wat met het scherm en andere randapparatuur?

In principe heb je voor een laptop geen apart scherm nodig. Zoals hierboven reeds vermeld zitten scherm, toetsenbord, muis en meestal ook een webcam al in het toestel geïntegreerd. Naar werkcomfort toe raden we echter wel aan om, zeker als je langere tijd aan het toestel werkt, ook voor een laptop een extern scherm, muis en toetsenbord te voorzien.

Er zijn verschillende mogelijkheden om laptops snel en eenvoudig aan- en af te koppelen. Denk daarbij aan dockingstations, maar ook een scherm met geïntegreerde usb-poorten kan dit proces heel eenvoudig maken. Zo kan je een muis, toetsenbord, headset,… rechtstreeks op het scherm aansluiten en vervolgens aan je laptop koppelen met 1 enkele usb aansluiting.

Is een all-in-one een goede optie?

Er bestaat ook nog zoiets als een all-in-one pc. Hierbij zijn het scherm en de pc 1 toestel. De pc zit met andere woorden mee in het scherm verwerkt. Meestal wordt voor een all-in-one toestel geopteerd om esthetische redenen. Je hebt minder ruimte nodig en je bureau ligt er opgeruimder bij. De keerzijde is wel dat als of het scherm op de pc stuk is, je alles meteen moet vervangen.

Conclusie

Niemand kan in de toekomst kijken, maar zoals de situatie er nu voorstaat lijkt een toekomst met meer thuiswerk zeer realistisch. Met die wetenschap is een laptop voor medewerkers die geen specifieke vereisten hebben naar extreme performantie de beste optie. Het is veel flexibeler en draagt bij tot de continuïteit van uw bedrijf, omdat medewerkers gemakkelijk en overal kunnen werken.

Medewerkers uitrusten met een laptop?

Met een laptop kunnen medewerkers veel flexibeler ingeschakeld worden en kunnen ze van eender waar makkelijk werken vanop 1 toestel.

1 Step 1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
Scroll to Top