Sneller mobiel werken: maak een slimme keuze

VPN, Terminal Server, RDP (Remote Desktop Protocol of Extern Bureaublad), Awingu, Citrix … De lijst van technologieën om mobiel te werken is lang. Maar wat doet elke technologie en welke is het meest geschikt voor uw bedrijf?

VPN (Virtual Private Network)

Een VPN (Virtual Private Network) biedt een beveiligde connectie naar een bedrijfsnetwerk. Bijvoorbeeld: u heeft een lokale installatie van een specifiek softwarepakket (ERP, CRM, boekhouding …) dat moet connecteren met databases die op een server binnen uw bedrijf of in de cloud staan. De VPN-connectie zorgt ervoor dat u virtueel deel uitmaakt van het bedrijfsnetwerk. U logt in op een firewall en maakt op die manier een zogenaamde tunnel die een beveiligde verbinding verzorgt. Zo gebruikt u uw softwarepakket zoals u dat op kantoor zou doen.

VPN is eigenlijk al een ‘verouderde’ manier van werken en het is moeilijk te managen. Want, de software moet lokaal geïnstalleerd zijn op uw toestel. Voor een bedrijf met 20 medewerkers moeten dus 20 installaties gebeuren. Als er morgen een update uitkomt, moet die 20 keer geïnstalleerd worden. Stel dat u ‘s avonds thuis met uw privé-pc zou willen inloggen in het boekhoudpakket, dan zal dat niet lukken, omdat de software hier niet geïnstalleerd is.

Terminal Server

Een efficiëntere manier van werken is om bedrijfssoftware toegankelijk te maken via een Terminal Server. Terminal Server werkt niet met lokale installaties van software op elk afzonderlijk toestel. De software draait cetraal op een server. Via een RDP (Remote Desktop Protocol) connectie maakt u verbinding met de Terminal Server en daar kan u de gewenste software gebruiken. Deze manier van werken wordt ook Remote Desktop of Extern Bureaublad genoemd, omdat u eigenlijk fysiek werkt op de Terminal Server en niet meer op uw eigen toestel. Om de connectie naar de Terminal Server veilig te maken, wordt meestal ook nog gebruik gemaakt van een VPN-connectie (authenticatie op de firewall).

Het grote voordeel is dat niet iedere medewerker de bedrijfssoftware lokaal op zijn pc (of ander toestel) moet installeren en dat het dus veel makkelijker is om updates en upgrades centraal te beheren op de server.

Awingu

Awingu gaat nog een stap verder en maakt bedrijfssoftware als applicatie beschikbaar in een gewone browser en vanop eender welk toestel. Het maakt hiervoor gebruik van een RDP-sessie die in de browser start. Het grote voordeel is dat u niet meer gebonden bent aan een applicatie die een RDP-sessie start. Iedere apparaat met een browser kan de bedrijfssoftware openen en gebruiken (Windows, OSX, iOS, Android, Chrome OS,…).

Om deze oplossing extra veilig te maken kan Awingu bovendien werken met 2 factor authentication.

Citrix

Citrix is een oplossing die wat vergelijkbaar is met Awingu. Citrix streamt applicaties naar de gebruiker. De server geeft de beeldveranderingen door aan de gebruikerszijde. De gebruikerszijde geeft muis- en toetsenbordinformatie door richting de server. Dit zorgt ervoor dat applicaties kunnen worden aangeboden over lage bandbreedtes. Ook Citrix is net als Awingu een extra layer bovenop de Terminal Server.

SaaS (Software as a Service)

De toekomst van cloud werken ligt in SaaS (Software as a Service). Verschillende leveranciers bieden nu al hun applicaties en softwarepakketten aan als SaaS. Zo is de software rechtstreeks toegankelijk via uw browser. De leverancier zorgt zelf voor de hosting van de applicatie. U logt gewoon aan en gebruikt de applicatie in een licentiemodel. Er moet niets meer geïnstalleerd worden en u werkt altijd met de meest recente versie van de software. Bovendien kan u altijd, van overal, met elk toestel aanloggen. Bijvoorbeeld het ‘Netflow ticketing’-systeem van Autotask werkt op deze manier. De dag van vandaag werkt lang niet alle software al op deze manier en vaak zijn bedrijven daarom aangewezen op een van de bovenstaande technologieën.

SharePoint, One Drive, Dropbox,…

Als u een technologie gekozen heeft om mobiel te kunnen werken wilt u ongetwijfeld dat medewerkers ook mobiel bestanden en andere data met mekaar kunnen delen. Hiervoor zijn talloze oplossingen op de markt. Er bestaan hiervoor gratis oplossingen (zoals bijvoorbeeld de gratis variant van Dropbox), maar die hebben meestal de nodige beperkingen qua capaciteit en het toekennen van rechten. Netflow werkt daarom met Dropbox for business, SharePoint/One Drive en FileCloud, afhankelijk van de behoeftes van de klant.

Een vraag of interesse?

Praat over de mogelijkheden voor uw onderneming met één van onze experten. Informeer vrijblijvend voor een afspraak.

1 Step 1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
Scroll to Top