Remote werken: de verschillende technologieën uitgelegd

Terminal Server (TS), Remote Desktop Services (RDS), Remote Desktop Protocol (RDP), Awingu, VPN, WVD,… Er zijn tientallen technologieën om remote te werken. Het is een ingewikkeld plaatje en dus hoog tijd om wat klaarheid te scheppen. Wij overlopen in dit artikel de meest gebruikte oplossingen om te werken op afstand.

Wat is Remote Desktop Protocol (RDP)?

Toen Microsoft Windows XP in 2001 uitbracht, bouwden ze ook het RDP (Remote Desktop Protocol) in het besturingssysteem mee in. RDP is een protocol van Microsoft zelf en het biedt gebruikers een grafische interface om via een netwerk verbinding te maken met een andere computer (meestal een server).

RDP op zich is dus geen oplossing om te werken op afstand, maar het zorgt wel voor de communicatie tussen verschillende apparaten (pc, laptop, thin client, server,…). Andere technologieën die we hieronder bespreken, zoals RDS, maken gebruik van dit protocol om remote werken mogelijk te maken.

RDP is gebaseerd op het werken vanop een terminal, zoals vroeger vaak gebeurde bij banken en multinationals die met mainframes werkten. De computer was dan slechts een “venster” naar de server, wat nu ook nog steeds zo is in deze vorm van werken.

Wat is Remote Desktop Services (RDS) en Terminal Server (TS)

RDS heette vroeger Terminal Server. Deze beide oplossingen zijn dus in wezen hetzelfde. Dat is alvast één ding uitgeklaard.

RDS (Remote Desktop Services) is een technologie van Microsoft waarmee gebruikers op afstand toegang krijgen tot een virtuele machine (VM) op een server. IT-beheerders maken op de server een virtuele desktop, die vervolgens aan de gebruiker wordt weergegeven.

Op uw pc/laptop/thin client heeft u een RDS-programma (een “client”) nodig om op afstand verbinding te maken met de RDS-server. Alle bewerkingen vinden plaats aan de serverzijde en niet op de client (net zoals vroeger bij de terminals en de mainframe waar we hierboven al over spraken).

In RDS delen gebruikers de besturingsomgeving, programma’s en hardwarebronnen van de server. Het biedt toegang tot zowel volledige desktops als afzonderlijke applicaties.

Met RDS zijn desktop- en apparaataanpassingen beperkt, aangezien alle gebruikers toegang hebben tot hetzelfde besturingssysteem en dezelfde software tijdens hun desktopsessies. Sommige programma’s zijn niet geconfigureerd voor op sessies gebaseerde toegang voor meerdere gebruikers.

Gezien het feit dat de infrastructuur wordt gedeeld, hebben eindgebruikers geen beheerderstoegang. Maar economisch gezien zal de verbruikte infrastructuur echter aanzienlijk lager zijn in vergelijking met VDI (zie onder).

Wat is Virtual Desktop Infrastructure (VDI)?

In VDI maakt de client verbinding met een speciale “host” met een clientversie van Windows, zoals Windows 10 die op uw laptop draait. De ‘host’ is doorgaans een virtuele machine (VM), maar in theorie kan het ook een pc zijn (op voorwaarde dat deze is aangesloten op het netwerk en de voeding). Deze virtuele machine is toegewijd aan de client en kan men niet delen.

Omdat eindgebruikers toegang hebben tot een extern maar ‘speciaal’ besturingssysteem, kunnen ze ook beheerdersrechten krijgen en zelf desktoptoepassingen installeren. Vanuit een infrastructuurperspectief wordt VDI als duur beschouwd, omdat elke gebruiker zijn eigen virtuele machine heeft waarop een versie van Windows draait en er geen bronnen worden gedeeld zoals dit bij RDS wel het geval is.

Als onderdeel van Windows Virtual Desktop (of WVD – zie hieronder) introduceert Microsoft ook ‘multi-sessie Windows 10’. Dit is alleen beschikbaar in Azure en dus niet op een andere openbare of privé cloud.

Wat is Windows Virtual Desktop (WVD)?

In september 2019 lanceerde Microsoft Windows Virtual Desktop (WVD), een hybride versie tussen RDS en VDI. WVD is op de markt gebracht als een desktop-as-a-service-aanbod. Het is gebaseerd op het Windows desktop-besturingssysteem in plaats van het Windows Server-besturingssysteem. Door WVD te baseren op een desktop-OS voor meerdere gebruikers, kunnen beheerders kosten sparen doordat er minder licenties nodig zijn. Net doordat deze technologie is opgezet als “desktop”, ondersteunt het ook desktop software. Zo kan het bijvoorbeeld prima overweg met Microsoft Teams, wat in RDS/TS dan weer niet kan.

Microsoft heeft WVD opgenomen in de meeste zakelijke abonnementen van Windows 10 Enterprise of Microsoft 365. Dit is een echte game-changer voor veel bedrijven die VDI willen doen zonder de complexiteit of kosten die met die technologie gepaard gaan.

Wat is VPN?

VPN staat voor Virtual Private Network. Een VPN zorgt via een beveiligde/versleutelde verbinding dat gegevens die u over internet verstuurt, niet onderschept en misbruikt kunnen worden. Een VPN verbinding wordt ook wel eens een tunnel genoemd.

De versleutelde VPN verbinding werkt op de achtergrond, waardoor u hiervan niets merkt en even gemakkelijk werkt als zonder VPN, maar wel veel veiliger.

Omwille veiligheidsredenen en privacy wordt het gebruik van een VPN-verbinding sterk aangeraden op netwerken buiten uw bedrijf. Bijvoorbeeld iemand die van thuis toegang heeft tot een server op het werk of in een datacenter, werkt best via een tunnel zodat de data niet te grabbel liggen op het internet.

Wie met RDS, WVD of VDI werkt, heeft ook een VPN of Virtual Private Network nodig om een beveiligde verbinding met het bedrijfsnetwerk te maken.

Wat kan u dan met enkel een VPN-verbinding? U zou printers en bestanden in het bedrijfsnetwerk kunnen benaderen, maar als u deze wil bewerken wordt het hele bestand over het internet verstuurd. Dat in tegenstelling tot de andere technologieën die enkel scherminformatie versturen en de processing power van de server benutten. Dat is veel efficiënter en sneller.

Remote werken met Awingu?

Awingu maakt achterliggend gebruik van RDS maar creëert toegevoegde waarde door extra features hier aan toe te voegen:

  • Toegang vanaf eender welk toestel met een browser die HTML 5 ondersteunt.
  • Awingu kan web apps, SaaS en Windows apps samenvoegen in 1 omgeving.
  • Samenwerken in Awingu is heel gemakkelijk. Zo kan u bijvoorbeeld files en sessies sharen.
  • Extra veilig (MFA, https, opnemen van sessies, usage audits,…) en geen VPN nodig.
  • Eenvoudig te managen omdat er geen clients nodig zijn.

Awingu biedt een gemakkelijk en veilig alternatief voor de meer complexe VNP-verbinding in combinatie met RDS. Via Awingu creëert u beveiligde toegang tot uw applicaties en bestanden via een browser.

Remote werken met Citrix?

De oplossing van Citrix is enigszins vergelijkbaar met RDS. Het simuleert een Windows-omgeving op het scherm van de gebruiker, maar de applicaties zelf staan allemaal op een centrale server. De toetsaanslagen en muisklikken van de gebruiker worden door de server geïnterpreteerd en die stuurt de juiste informatie terug. Dat heeft als gevolg dat ook hier alle data enkel op de server staat. Bij het eerste gebruik moet u een lokale cliënt installeren, waarna u altijd en overal gebruik kunt maken van de Windows applicaties die u nodig heeft.

Citrix is vroeger vooral populair geworden omwille van het reduceren van traffiek, wat belangrijk was bij grote bedrijven waar de bandbreedte eerder gelimiteerd was. Eén van Citrix belangrijkste verdiensten was het compresseren van de data zonder in te boeten in snelheid en beveiliging. Iets wat tegenwoordig wel wat voorbijgestreefd is.

Een vraag of interesse?

Praat over de mogelijkheden voor uw onderneming met één van onze experten. Informeer vrijblijvend voor een afspraak.

1 Step 1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
Scroll to Top