OPGELET: phishing mails in de omloop

Sinds enige tijd komen er meer meldingen van Phishing mails die in de omloop zijn. De mails zijn meestal afkomstig van het bedrijf Intrum Justitia Belgium, een bestaand credit management bedrijf.

Echter, de naam en logo van dit bedrijf worden misbruikt in een aanmaning tot betaling van KPN Telecom B.V., DHL, UPS en mogelijk nog andere bedrijven. Via deze e-mails proberen oplichters je persoonsgegevens in handen te krijgen en/of schadelijke software op je computer te installeren. Het bedrijf Intrum Justitia heeft reeds klacht ingediend bij de bevoegde gerechtelijke instanties, maar de mails zijn nog steeds in omloop. Enige voorzichtigheid is dus aangewezen.

Onderstaand vind je een voorbeeld van een Phishing e-mail. Als je een dergelijke ontvangt, verwijder deze best meteen en klik zeker niet op de links en bijlages!

 width=

Wat is Phishing?

Bij Phishing probeert men vertrouwelijke informatie te stelen. Dat kan via e-mail, maar ook telefonisch, per sms of via een website gebeuren. Het uiteindelijke doel is om geld van uw bankrekening te kunnen stelen.

Hoe herken je een Phishing e-mail?

Phishing e-mails zijn tegenwoordig lastig te herkennen. Vroeger werden deze e-mails vaak in gebrekkig Nederlands opgesteld, maar tegenwoordig zien deze e-mails er steeds ‘echter’ uit, zonder taal- en spelfouten. Wees altijd alert als u een mail krijgt van iemand waarmee u geen zaken doet en contacteer bij twijfel Netflow.

Denk je dat je een Phishing mail hebt ontvangen

Open deze e-mail niet. Klik zeker ook niet op de link en open geen attachments! Verwijder de e-mail direct uit uw mailbox. Vervolgens moet het bestand ook worden verwijderd uit de verwijderde items van de computer.

Kan ik Phishing mails voorkomen?
Voorkomen dat je dergelijke mail krijgt, is helaas quasi onmogelijk. De afzenders gebruiken altijd nieuwe afzenderadressen of passen andere technieken toe die de echte herkomst van de mail verbergen. Providers doen er alles aan om het ontvangen van dergelijke mails tegen te gaan, maar ook zij kunnen niet 100% garanderen dat je dit soort mails niet meer krijgt.

4 tips om met Phishing e-mails om te gaan

  1. Reageer nooit op e-mails waarin om persoonlijke gegevens wordt gevraagd
  2. Beveilig je computer
  3. Meld verdachte e-mails bij de Federale Politie.
  4. Heb je je gegevens afgestaan? Pas dan zo snel mogelijk uw gegevens aan waaronder uw logins en wachtwoorden.

Een vraag of interesse?

Praat over de mogelijkheden voor uw onderneming met één van onze experten. Informeer vrijblijvend voor een afspraak.

1 Step 1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
Scroll to Top