Liggen al je bedrijfsgeheimen te grabbel? Zo beveilig je je documenten

Van een confidentieel loonvoorstel dat op de printer blijft liggen tot een gehackte database: voor kmo’s kunnen veiligheidslekken desastreuze gevolgen hebben. Door de digitalisering neemt de kans op informatielekken toe, al biedt technologie ook handige oplossingen om je bedrijfsdocumenten eenvoudig en doeltreffend te beveiligen.

Het staat of valt met een veilige IT-infrastructuur

Almaar vaker delen we documenten digitaal. In plaats van een bestandje af te drukken en uit te delen, wisselen we documenten uit via online sharingdiensten of plaatsen we ze in de cloud, en dat steeds meer van op mobiele toestellen die werknemers ook onderweg of thuis gebruiken. Handig en efficiënt, maar niet altijd even veilig. Zo weet je niet naar wie je documenten nog doorgestuurd worden. En wat als iemand zijn smartphone of laptop verliest?

Het is noodzakelijk een veilige IT- en data-infrastructuur op te bouwen die je toelaat om documenten en gegevens uit te wisselen zonder veiligheidsrisico’s. Dat kan bijvoorbeeld aan de hand van een VPN-verbinding (een ‘virtueel privénetwerk’). Ook end-to-end-encryptie(E2EE) is onmisbaar als je weleens gevoelige informatie uitwisselt (en welk bedrijf doet dat niet?). E2EE zorgt ervoor dat alleen de afzender en de bestemmeling de verstuurde data kunnen inkijken.

Vertrouwelijk printen en scannen met een gedeelde MFP

Ook op kantoor kun je verschillende zaken ondernemen om de veiligheid en vertrouwelijkheid van bedrijfsdocumenten te garanderen. Een ‘clean desk policy’ is een eerste stap. In tegenstelling tot wat je misschien denkt, is die policy er niet zozeer om orde en netheid te creëren op kantoor, maar vooral om vertrouwelijke informatie (klantinformatie, contracten, intern onderzoek…) te beschermen.

Waardevolle informatie loopt ook bij het scannen en printen een reëel risico om in verkeerde handen te vallen. Dat kan je voorkomen met KYOCERA oplossingen zoals Print&Follow en Scan to Email. Dankzij Print&Follow treden printopdrachten pas in actie als je aan de centrale printer zelf badget. Scan to Email zorgt er dan weer voor dat scans alleen naar geautoriseerde e-mailadressen verzonden kunnen worden.

Bewustmaking

Documenten beveiligen en veiligheidslekken voorkomen begint bij de juiste hardware en software. Maar uiteindelijk bepalen je medewerkers of collega’s het succes van je data security-strategie. Investeer daarom te gepasten tijde in bewustmaking en opleiding.

Hoe is het gesteld met de veiligheid van jouw software en hardware? Is je data voldoende beveiligd?

Een vraag of interesse?

Praat over de mogelijkheden voor uw onderneming met één van onze experten. Informeer vrijblijvend voor een afspraak.

1 Step 1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
Scroll to Top