Geïnfecteerd met ransomware: dit moet je doen

Snel handelen na infectie met CryptoLocker en CTB-Locker

Enkele weken geleden publiceerden we al een blogpost over de opmars van ransomware zoals CryptoLocker en CTB-Locker. Ook in onze blogpost van gisteren maakten we nog melding van enkele phishing mails die in omloop zijn. Er bewoog nog nooit zoveel op security gebied als de afgelopen weken en maanden. En helaas zit daar niet onmiddellijk verandering in te komen. In onze vorige 2 posts gaven we je de nodige tips om te voorkomen dat je geïnfecteerd raakt. Maar wat als het kwaad toch al geschied is?

Wat te doen als je pc geïnfecteerd is?

Als uw pc geïnfecteerd werd krijgt u een scherm te zien met een boodschap en een aftelklok zoals het voorbeeld hieronder:

 width=

Stap 1

Sluit zo snel mogelijk alle verbindingen met internet af. Zowel via kabel als via Wifi. Als je twijfelt sluit dan je volledige pc zo snel mogelijk af. Dit vergroot immers de kans dat er meer data gerecupereerd zullen kunnen worden. Dit virus zorgt er namelijk voor dat de bestanden die op je pc staan geëncrypteerd en dus onbruikbaar worden. Als de verbinding met internet verbroken wordt stopt de versleuteling en verhinder je ook dat het virus zich verder via het netwerk kan verspreiden.

Stap 2

Neem contact op met Accel en breng uw computer zo snel mogelijk binnen. Onze specialisten zullen dan bekijken hoeveel data er gerecupereerd kunnen worden en het virus van uw computer verwijderen.

Nog een laatste tip

Werk zo weinig mogelijk lokaal (c: schijf, bureaublad) en werk zoveel mogelijk op de server. Van je lokale bestanden wordt immers niet automatisch een backup genomen, dus als deze bestanden geïnfecteerd worden kan je deze ook niet meer herstellen (tenzij men het zogenaamde ‘losgeld’ betaalt).

Een vraag of interesse?

Praat over de mogelijkheden voor uw onderneming met één van onze experten. Informeer vrijblijvend voor een afspraak.

1 Step 1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
Scroll to Top