Al scannend naar een betere workflow? Let op dpi

Wil je je papieren archief digitaliseren en ook je actieve workflow naar het digitale tijdperk brengen? Mogelijk droom je er zelfs van om volledig papierloos te werken. Welk doel je ook voor ogen hebt, je kantoor komt de dag van vandaag niet ver zonder een degelijke scanner en medewerkers die weten hoe ze die moeten gebruiken. Weten ze bijvoorbeeld al dat de ideale dpi van een pdf afhangt van het type document en de reden waarom er gescand wordt? Een woordje uitleg.

Met de juiste dpi scannen naar pdf

Scannen is kinderspel. Je legt het document dat je naar pdf wilt transformeren op het toestel, drukt op ‘scannen’ en klaar, toch? Klopt inderdaad, maar tenzij je voor het scannen de juiste dpi instelt, riskeer je een pdf die met het blote oog in orde lijkt, maar achteraf onbruikbaar blijkt te zijn.

Tekstdocumenten scannen

Scan je een document dat alleen tekst bevat? Dan is minstens 300 dpi aanbevolen. Als het uiteindelijke pdf-bestand mogelijk opnieuw moet worden uitgeprint, is 600 dpi een betere keuze.

Afbeeldingen scannen

Afbeeldingen scannen is iets ingewikkelder. Als je enkel scant voor het web, volstaat 300 dpi (Je doet er voor web gebruik sowieso altijd goed aan om beelden en foto’s zoveel mogelijk te comprimeren. Gratis applicaties als TinyJPG helpen je hierbij een handje.). Moeten de afbeeldingen achteraf nog gereproduceerd kunnen worden in print? Dan is 600 dpi niet overdreven en sla je het bestand het best op als pdf. Scannen met 1200 dpi is meestal te veel van het goede, tenzij de afbeeldingen bestemd zijn voor extra grote afdrukken (reclameborden) of als je bijvoorbeeld werkt voor een museum dat een digitaal fotoarchief wenst aan te leggen.

Documenten met barcodes scannen

Sommige bedrijven geven hun documenten een cijfercode, barcode of QR-code om hun workflow efficiënter te maken. Een scan-oplossing zoals KYOCERA’s Scan & Connect herkent dan de code, om vervolgens het document automatisch in de juiste folder te plaatsen. Handiger wordt het niet! Maar ook hier geldt 300 dpi als de minimale resolutie en 600 dpi als er achteraf opnieuw moet worden afgedrukt. Met een lagere resolutie riskeer je dat de scanner de code niet herkent of dat de code achteraf onleesbaar wordt uitgeprint.

Meer weten over de handige scanoplossingen van KYOCERA? Neem gerust contact op met Netflow Accel!

Een vraag of interesse?

Praat over de mogelijkheden voor uw onderneming met één van onze experten. Informeer vrijblijvend voor een afspraak.

1 Step 1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
Scroll to Top