Accountants brainstormen over digitale kantoor van morgen

Midden februari wisselden zes accountancy-kantoren van gedachten over de digitalisering van hun sector. Initiatiefnemer van het rondetafelgesprek? Hun IT-partner Accel. Samen brachten ze de kansen én gevaren van de razendsnelle technologische innovaties in kaart.

Acht accountants in gesprek

Verzameld rond de tafel? Acht accountants met verschillende specialisaties:

  • Patrick Vanden Bosch (Fiduciaire Antwerpen)
  • Koen Depestel (dnf belgium)
  • Dirk Wouters (VMW Accountants)
  • Joris Van Merode (VMW Accountants)
  • Erwin De Backer (A&T Consultancy De Backer)
  • Ivan Konings (Op de Beeck & Verelst)
  • Rik Michel (AT & C)
  • Benny Van Den Bempt (AT & C)

Paperless office

“Het eindpunt van de huidige trend”, stelt Joris Van Merode (VMW Accountants) meteen, “is een paperless office.” Koen Depestel (dnf belgium) vult aan: “De vraag naar meer digitalisering komt vandaag trouwens van twee partijen: kantoren én hun klanten.”

Daarover is de tafel het snel eens. Uiteindelijk zal IT instaan voor de bewaring, verwerking én presentatie van alle relevante boekhoudgegevens. Maar wanneer? Eerst moet dit allemaal kunnen. Daarna is het aan de sector om de overstap volledig uit te voeren.

Versplinterd software-aanbod

De markt wordt overspoeld met nieuwe software. Maar het gaat te hard: overnames verlopen overhaast, nieuwe programma’s worden te snel gelanceerd, en accountants kunnen de vele updates amper bijbenen. Bovendien voldoet nog geen enkel pakket op alle vlakken.

Maar de grootste verzuchting aan tafel? Die is fundamenteler: sommige softwareproducenten bemoeilijken de data-uitwisseling. Zo duwen ze zichzelf op termijn uit de markt. “Het zou ideaal zijn als softwarepakketten meer met elkaar communiceren, en modulair opgebouwd zijn. Vandaag moet je al te vaak dubbel werk verrichten”, vertelt Patrick Vanden Bosch (Fiduciaire Antwerpen).

Digitaliseringsdrempels

Een ‘digitaal accountantskantoor’ botst voorlopig ook op andere grenzen. Hoe veilig is digitale dataopslag? Wat is de rechtsgeldigheid van een gefotografeerd btw-bonnetje? En hoe onderteken je een document legaal digitaal?

De aanwezige bedrijfsleiders sommen meteen een reeks van vragen en bedenkingen op. Ze verwachten eerst duidelijke regels en heldere communicatie. Alleen zo kunnen bedrijfsleiders, medewerkers én klanten de overstap maken naar een digitale werkomgeving.

Accountants in de cloud

Dit jaar betekent alvast wél de doorbraak van cloud computing. Verschillende kantoren zitten al in de cloud, anderen bereiden hun overstap voor. Papieren archieven en eigen servers delven het onderspit.

Verblijft een vennoot in het buitenland? Wil een collega thuis aan de slag? Of erger: ontstaat er een brand op kantoor? Het werk gaat gewoon door. Alle data zijn altijd en overal beschikbaar via de cloud. Die flexibiliteit en bedrijfszekerheid wil iedereen.

Van input naar advies

De technologische vooruitgang heeft ook invloed op de kerntaken van een accountantskantoor. Dirk Wouters (VMW Accountants): “Ik zeg het mijn mensen keer op keer: blijf je jezelf beperken tot inputten? Dan komt er een dag dat je niets meer bijdraagt. Accountants moeten hun adviserende rol nóg meer uitbouwen.”

Een evolutie die ook de IT-sector weer aan het werk zet. Want zo ontstaat de nood aan heldere rapporteringstools. Ivan Konings (Op de Beeck & Verelst): “We hebben dashboards nodig die de juiste gegevens op een verstaanbare manier presenteren aan klanten.”

Handen in elkaar

Het rondetafelgesprek samengevat? De weg naar een paperless office ligt bezaaid met kansen en gevaren. Maar elk kantoor zet koers naar een volledige digitalisering. Deels samen. Want het initiatief van Accel werd geapprecieerd. De aanwezige accountants waren na afloop lovend over de kennisuitwisseling. En slaan vanaf nu de handen in elkaar om meer relevante ervaringen en tips te delen. Wie zich daar graag bij aansluit, vraagt via Accel eenvoudig de contactgegevens van collega’s op.

Een vraag of interesse?

Praat over de mogelijkheden voor uw onderneming met één van onze experten. Informeer vrijblijvend voor een afspraak.

1 Step 1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
Scroll to Top